Het groepsgesprek rond online privacy: sfeerverslag

Een groep van maar liefst 10 koplopers kwam op dinsdagavond 21 april samen op iMinds voor het groepsgesprek rond online privacy. We geven je hieronder een kort sfeerverslag.

2015-04-21 13.29.53First things first!

Met een lege maag kom je niet ver, dus stoomden we de deelnemers klaar voor de sessie met lekkere broodjes en frisse drankjes. Met een broodje in de maag en een drankje in de hand gingen we stipt om 19u aan de slag. Om elkaar wat beter te leren kennen, braken we het ijs op een ludieke manier. Zonder te praten moesten de deelnemers zich op één rij zien te organiseren van kleinste naar grootste voetafdruk. Daarna volgde, gelukkig mét praten, van minst verre naar verste reisbestemming. Opwarming geslaagd! Op naar het échte “werk” :-).

Introductie en opdracht 1.

Aron-Levi, de onderzoeker die de Kopploeg leidt, stelde zichzelf voor en zo gingen we de tafel rond. We zaten met een erg divers publiek rond de tafel, gaande van een gepassioneerde developer die zelf software heeft gemaakt om zijn privacy te beveiligen tot een gepensioneerde vrouw die houdt van reizen en niet erg op de hoogte is over online privacy. Een goede mix dus voor een pittige discussie!

Na deze korte introductie was het tijd voor de eerste opdracht en die luidde als volgt: “aan wat denk je als je aan online privacy denkt?” Iedereen begon meteen naarstig te schrijven, want het was de bedoeling dat alles op post-its geschreven werd en geplakt op een groot wit blad. Vervolgens bespraken we de verschillende post-its. Meteen kwamen er al een aantal frustraties aan bod, zoals het bijhouden van cookies wanneer je aan het surfen bent op het internet. Eén van de deelnemers zei hierop het volgende: “ik shop graag online, maar zelfs nadat ik het kleedje gekocht heb, verschijnt het nog bij mijn advertenties, ik vind dit irritant”. Hierop volgde er meteen een geruststellende boodschap van een andere deelnemer: “gelukkig dat je dat nog ziet, want dit betekent dat ze nog niet kunnen tracken wanneer je iets koopt en daar kunnen we alleen maar blij om zijn!”

Het groepsgesprek ging verder en iedereen vertelde lustig wanneer hij of zij persoonlijke informatie vrijgeeft op het internet, welke bezorgdheden ze hebben rond het vrijgeven van deze persoonlijke informatie en de manier waarop er mee wordt omgegaan. Hierdoor kregen we nog een handige tip mee:

dien je je e-mailadres ergens op te geven, maar heb je hier niet veel zin in (vanwege de mails die ze in alle waarschijnlijkheid op je af vuren) en heb je een gmail-account? Plaats dan voor je e-mailadres (een) extra puntje(s) “.”, zo kan jij deze e-mails makkelijk terugvinden (typ je e-mailadres met de extra puntje(s) in je zoekbalk) en meteen verslepen naar je SPAM-folder. Op deze manier vervuilen deze e-mails je inbox niet meer en worden ze meteen naar SPAM verplaatst van zodra ze binnenkomen.

Een groepsgesprek, je steekt er wat van op!

Statements en krantenartikels

We hadden voor de deelnemers een aantal statements voorbereid die we onder andere vonden in de krant. Door middel van een rood en een groen kaartje konden de deelnemers snel duidelijk maken aan ons en de andere deelnemers wat hun standpunt hieromtrent was: rood = tegen, groen = voor. Dit was natuurlijk meteen voer voor discussie en de deelnemers gaven hun mening rond statements zoals: “privacy is een fundamenteel basisrecht” en “hebben we onze privacy ingeruild voor gebruiksgemak?” Binnenkort posten we enkele van deze statements in de Facebook-groep, waardoor jij ook je stem kan laten horen! We zijn benieuwd!

Afsluitend gesprek en bedanking

We eindigden het gesprek met nog wat bijkomende vragen. De deelnemers mochten ook zelf vragen naar voren brengen. Na een 2-tal uur sloten we de sessie met een goed gevoel af. Alle deelnemers gingen naar huis met een waardebon van bol.com ter waarde van 25 euro om hen te bedanken voor de leerrijke feedback die ze gegeven hebben tijdens de sessie.

Heb je door deze post ook zin gekregen om deel te nemen aan een groepsgesprek? Geen nood! In de route die de Kopploeg aflegt, zullen er nog wel een aantal groepsgesprekken volgen op verschillende locaties doorheen Vlaanderen. We houden je zeker en vast op de hoogte!

Vele groetjes,

Aron-Levi, Kathy en Mieke

2 gedachten over “Het groepsgesprek rond online privacy: sfeerverslag”

  1. In verband met de Gmail tip. Er werd ook nog een andere interessante tip gegeven. Je kan namelijk een + teken toevoegen voor het @ symbooltje. Achter deze + kan je dan eender wat zetten. Dit ‘nieuwe’ emailadres wordt in de meeste systemen ook aanvaardt en geeft nog duidelijker weer waar het vandaan komt.

    Als je dan een mail krijgt gestuurd naar dat adres weet je perfect hoe ze aan je adres zijn gekomen. Je kan hier ook onmiddellijk op filteren en in specifieke folders plaatsen.

    Bv: ipv voornaam.achternaam@gmail.com gebruik je voornaam.achternaam+naam-website@gmail.com

    Like

Plaats een reactie