Online bankieren

In ons groepsgesprek kwam het al naar voren: jullie maken je zorgen wanneer jullie online bankieren. We geven hieronder een aantal tips & tricks mee waardoor je alvast een stuk geruster je online bankzaken kan regelen:

  • Er zijn verschillende mogelijkheden waarop de duistere types van het internet zich je geld eigen kunnen maken. FEBELFIN somt ze hier allemaal op. Phishing, Malware, Social Engineering,… dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de resem fraudetechnieken die bestaan. Bekijk zeker ook de filmpjes die je bij elke term terug vindt!
  • Naast de fraudetechnieken, lijst FEBELFIN ook een aantal interessante tips op om veilig online te bankieren. Ga bijvoorbeeld na of het internetadres van waarop je wilt internetbankieren steeds de correct gespelde naam van je bank bevat en of het adres voorafgegaan wordt door https:// en niet enkel http://. Meer tips lees je hier.
  • Een deelnemer uit het groepsgesprek rond online privacy & security gaf ons de volgende handige tip mee: bankier online via een incognito venster. Wij kunnen ook Bitdefender Safepay aanraden. Deze website is speciaal ontwikkeld om veilig te internetbankieren en online te shoppen, en het beschermt je onder andere tegen keyloggers die je toetsenbordaanslagen registreren. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van Paypal, waardoor je kaartgegevens afgeschermd worden met een login, zodat je nooit nog zelf je kredietkaartnummer hoeft in te geven. Nog een voordeel van Paypal? In de meeste gevallen krijg je ook je geld terug als je het slachtoffer wordt van een oplichter. Deze en andere tips vonden we terug op de website van ZDNet.
  • Een gouden tip: nooit online bankieren via een WiFi-hotspot! Alles over WiFi-hotspots en veilig surfen lees je deze week in onze Facebook-groep. We gaan namelijk aan de slag met de security van hotspots.
  • Naast online bankieren via je computer, kan je nu ook je bankverrichtingen makkelijk doen via een smartphone applicatie van je bank. Gevaarlijk denk je? Toch niet! Zolang je op een veilig WiFi-netwerk zit, is er geen probleem. Je moet je smartphone namelijk beschouwen als een veredelde bankkaart. Meer lees je hier (onderaan het artikel).
  • Naast hackers die uit zijn op onze data en bankrekeningen, zijn er ook ethische hackers. Zij geven ons enkele tips in volgende Koppen-reportage. Benieuwd naar deze hackers? We hebben ook nog een televisie-tip voor jou! Mr. Robot is een Amerikaanse serie die het leven van hacker Elliott belicht. Ben jij klaar om lid te worden van de ondergrondse hackergroep Fsociety? Doe de test!
  • Graag delen we je ook nog enkele sensibiliseringscampagnes rond online bankieren uit België, Nederland en Groot-Brittanië. Welke vind jij de beste? Stem snel even in volgende poll:
 1. Veilig bankieren: online zelfverdediging
 2. Als je twijfelt, kan je beter stoppen
 3. Report online crime

>> Denk je slachtoffer te zijn van internetfraude? Dan kan je hier terecht!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s