Bedrijven en je privacy

De laatste weken hebben we je in de Facebook-groep een aantal tips & tricks bezorgd rond bedrijven en hoe zij omgaan met je privacy. Hieronder vind je een overzicht.

 • Je denkt er vaak niet aan, maar wanneer je een app downloadt of je logt in op een website met je Facebook-account, geef je deze bedrijven toegang tot (een groot deel van) je Facebook-profiel en dus je persoonlijke informatie. Benieuwd hoe je dit kan vermijden? Business Insider UK vertelt het je via een makkelijke handleiding.
 • Wearables zouden ons helpen om onze sportprestaties te verbeteren en gezonder te leven. Is dit wel zo? En wat doen de bedrijven achter de wearables met onze data? In een recente aflevering van Panorama worden deze kwesties aan de kaak gesteld. Je kan de volledige reportage hier zien. Maak jij je zorgen om je privacy bij het gebruik van wearables? Geef je antwoord in onze poll op Facebook
 • Hieronder zie je een screenshot van mijn Algorithmic Citizenship. Telkens wanneer je online gaat, maken websites, sociale media, apps,… beslissingen over hoe ze jou gaan behandelen op basis van dit Citizenship: welke advertenties ze willen dat je ziet, in welke taal ze met jou communiceren,… Benieuwd naar hoe het internet jou ziet? Ontdek het zelf! Download Citizen X via volgende link: http://citizen-ex.com/download
  Laat je even weten wat jouw Algorithmic Citizenship is? Post het hieronder of in onze Facebook-groep.

11951636_1470579216603008_3648877533920144227_o

 • Maak kennis met Liz in onderstaand filmpje. Je volgt haar op haar trip naar Hawaii en leert wat bedrijven in tussentijd over haar te weten komen. Leven we in een Big Brother-maatschappij, waar we niet meer onderuit kunnen? 
 • Kijkvoer voor tijdens het weekend: de interactieve documentaire Do Not Track. Benieuwd hoe tracking en profiling in de praktijk werken, en op welke manieren jouw persoonlijke informatie daarbij gebruikt wordt? In deze zevendelige uiteenzetting wordt het je glashelder uitgelegd.
 • Wil jij na deze documentaire en het filmpje over Liz graag weten hoe je trackers kan blokkerenOntdek het hier! De tool Tracker Tracker toont je dan weer welke trackers er aanwezig zijn op bepaalde websites. Zelf gebruik ik de tool Privacy Badger, ontwikkeld door het Electronic Frontier Foundation, een non-profit organisatie die je rechten in de digitale wereld verdedigt. Deze browser add-on die zij ontwikkeld hebben, stopt adverteerders en andere third-party trackers die in het geheim traceren waar je naartoe gaat en welke pagina’s je bezoekt. Een aanrader als je het mij vraagt! Lees zeker ook hun FAQ!
  Screen Shot 2015-10-01 at 08.56.21
 • Nood aan meer tools? Kijk dan zeker eens bij de toepassingen die de Nederlandse website toolbox opstelde. Je vindt onder andere een tool om versleuteld te bellen en te chatten via je telefoon (Signal), een nieuw social media platform, Diaspora, waar je anoniem op kan posten en dat een veel beter privacy-beleid heeft dan de overige social media kanalen, een alternatief voor Google: DuckDuckGo; deze zoekmachine verzamelt geen privé-gegevens van jou, en ten slotte BetterPrivacy, die de hardnekkige cookies (zoals de cookies van Google, Ebay, YouTube,…) verwijdert.

Heb je verder nog vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel zeker niet om ons een mailtje te sturen via panel@iminds.be of ons te bereiken via de Facebook-groep of de contactpagina op deze blog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s