De resultaten van de eerste etappe

Beste Koploper,

Bedankt om deel te nemen aan deze eerste etappe van de Kopploeg. We hebben heel wat geleerd en delen deze kennis graag met jou! Hieronder vind je een infographic terug en daaronder kan je onze resultaten uitgeschreven terugvinden.

Infographic

de Kopploeg - resultaten PC & IS (9)

Uitgeschreven resultaten

headers kopploeg

In deze sprint werd een online vragenlijst afgenomen, waarbij de Koplopers konden aangeven of ze graag een oplossing op het vlak van online privacy wilden testen gedurende twee weken. Deze oplossing was een soort van VPN (Virtual Private Network), waardoor men zich via één druk op de knop anoniem(er) kon gedragen op het internet en daarenboven niet meer lastig gevallen zou worden door allerhande trackers (die op zoek gaan naar jouw persoonlijke informatie).

Wat hebben we geleerd? 

headers kopploeg (2)
De privacy Paradox, iets wat we niet naast ons kunnen neerleggen als we het over online privacy hebben: consumenten roepen steeds vaker dat het recht en de mogelijkheid tot het controleren van persoonlijke informatie wordt geschonden, maar niettegenstaande blijven de meeste van deze consumenten vrijwillig hun persoonlijke data verspreiden, al dan niet in ruil voor betere of gratis diensten.
Legt men zich er bij neer? Een gevoel van onmacht? Of zijn de bezorgdheden niet zo sterk aanwezig als men zegt? 

headers kopploeg (2)
Tijdens de test van de VPN-tool werd duidelijk dat deze VPN-oplossing niet werd gebruikt om zich anoniem te gedragen, maar wel om toegang te krijgen tot bepaalde content, geoIP restricties te omzeilen of je toestel/internet-connectie te beveiligen. Daarnaast ondervonden de Koplopers verschillende problemen met de geteste applicatie: foutmeldingen, het leegzuigen van de batterij en het significant vertragen van de internet snelheid. De app werd gepercipieerd als interessant en eenvoudig maar de testers stelden zich vragen bij het wat en het waarom: waarom wordt bepaalde content geblokkeerd? Wat wordt er geblokkeerd?

headers kopploeg (2)
We kunnen besluiten dat deze applicatie te eenzijdig is om te kunnen omgaan met online privacy. Er is meer nood aan educatie: wat zijn de mogelijke consequenties van het verspreiden van de persoonlijke gegevens en hoe kan ik, op een te verantwoorden manier, kritisch omgaan met (het delen van) mijn persoonlijke gegevens.


headers kopploeg (3)

De sprint rond paswoord management kende dezelfde verloop als de sprint rond online privacy. Eerst was er een online vragenlijst waarin er een oplossing werd voorgesteld die de Koplopers daarna twee weken konden uittesten.
De oplossing in deze case bestond uit een password manager. Hiertoe behoren verschillende applicaties die de gebruiker in staat stellen om onder meer een overzicht te verkrijgen van zijn verschillende accounts en het bijhorende paswoord. Een andere toepassing is het versterken of het versleutelen van paswoorden.

Wat hebben we geleerd?

headers kopploeg (2)
De meerderheid van de Koplopers blijft vasthouden aan het vanbuiten leren van zijn paswoorden als primaire paswoord management tool. Dit ondanks het feit dat ongeveer de helft aangeeft dat ze het account en het daartoe behorende paswoord vaak vergeten of zelfs gewoon het overzicht in de paswoorden verliest. Dit leidt bijgevolg vaker dan wenselijk tot ‘bad password practices’: wanneer we paswoorden trachten vanbuiten te leren, worden we onvermijdelijk geconfronteerd met de cognitieve beperkingen van onze hersenen. We vervallen dan in ‘gemakkelijk’ te onthouden paswoorden, denk maar aan paswoorden zoals “iloveyou” of “1234567”, en we gebruiken deze paswoorden dan ook voor meerdere diensten (of accounts). Hackers liggen steeds op de loer, en in deze context moeten we de voordelen van een sterk paswoord en verschillende paswoorden voor verschillende accounts zeker in het achterhoofd houden. Meer informatie over een sterk en veilig paswoord vind je hier.

headers kopploeg (2)
Tijdens het testen en evalueren van een password manager werden voor onze Koplopers de voordelen, zoals het versterken en het oplijsten van de verschillende paswoorden, duidelijk. Daarnaast waren er ook elementen die het verder gebruiken tegen gingen: er werden onder meer vragen gesteld bij de veiligheid van dergelijke applicaties en de opmerking rees dat er hedendaagse alternatieven zijn (zoals de automatische aanvulling door courante browsers) die veel intuïtiever zijn. Deze zijn daarom natuurlijk niet veiliger. Een laatste beperking van een paswoord manager is de manuele input: wanneer je wil starten met een dergelijke applicatie moet je natuurlijk in de eerste plaats je bestaande paswoorden achterhalen. Wanneer je deze dan vervolgens moet versterken door gerandomiseerde sleutels ben je nog een stap verder van huis. Besluitend kunnen we stellen dat password managers vandaag zeker hun voordelen kunnen hebben, alleen ondervinden zij sterke competitie door veel intuïtievere, maar niet altijd veiligere, alternatieven, zoals: ingebouwde browser oplossingen en ook het brein. Laten we ook niet vergeten dat biometrische oplossingen zoals fingerprint sensoren, die vandaag in de meeste high-end smartphones zijn ingebouwd, hun opwachting maken.


headers kopploeg (4)

In de sprint rond parental control richtten we ons op ouders met kinderen. Door de steeds dominantere rol die het internet en ook meer recente technologische producten vandaag in ons leven innemen, voelen bepaalde ouders de nood om hun kinderen toch deels in de gaten te houden. Ze willen dit voornamelijk doen om het kind te behoeden voor mogelijke gevaren van het internet. In deze sprint startten we met een groepsgesprek, interviewden we enkele ouders en eindigden we met een online vragenlijst.

Wat hebben we geleerd? 

headers kopploeg (2)
Ouders maken zich vooral zorgen over het tijdsaspect wanneer de kinderen op het internet surfen: het kind brengt te veel tijd door online/offline op bepaalde toestellen; en de inhoud van bepaalde content op het internet. 

headers kopploeg (2)
Veel ouders gebruiken bepaalde parental control toepassingen als een stok achter de deur en maken vandaag niet op een actieve manier gebruik van deze tools. Ouders die wel gebruik maken van deze toepassingen kunnen we opdelen in twee groepen:

  • ouders met kinderen jonger dan 10 jaar geven aan dat ze vandaag beperkingen opleggen in het gebruik van bepaalde toestellen en internettoegang.
  • ouders met kinderen ouder dan of gelijk aan 10 jaar slagen er niet in om hun kinderen beperkingen op te leggen. Enerzijds heeft de ouder vaak geen toegang tot toepassingen die bepaalde beperkingen kunnen opleggen op alle toestellen waarover het kind beschikt en anderzijds zijn kinderen vandaag zeer digitaal geletterd en kunnen zij vaak met enkele snelle opzoekingen op Google bepaalde beperkingen ongedaan maken, soms zelfs zonder dat de ouder het doorheeft.

headers kopploeg (2)
Ouders, die behoefte voelen aan parental control toepassingen, hebben nood aan een centrale oplossing die over alle verschillende toestellen heen bepaalde beperkingen kan opleggen (smartphone, laptop, vaste computer, tablet, …).


headers kopploeg (5)

Bij deze sprint rond internetbeveiliging interviewden we enkele Koplopers en deden we een online bevraging.

Wat hebben we geleerd? 

headers kopploeg (2)
We zien onder meer dat 1 op de 5 Koplopers aangeven internetbeveiliging toe te passen op zowel hun smartphone, tablet en computer. We zien enerzijds gebruikers die complete beveiligingspakketten aankopen, anderzijds zijn er gebruikers die zelf hun gratis pakket samenstellen. Hierbij maken ze gebruik van de overvloed aan beschikbare alleenstaande alternatieven. Hoewel de Koplopers het verschil tussen gratis en betalende beveiligingsoplossingen erkennen (onder meer uitgebreide functionaliteiten), is het vertrouwen in gratis applicaties even hoog. De freemium versies van betalende pakketten kunnen hen geen tekortschietende oplossingen veroorloven. 1 op 3 panelleden geeft aan te betalen voor 1 of meerdere internetbeveiligingsoplossingen.

headers kopploeg (2)
Wanneer we de Koplopers vragen naar hun ideale oplossing dan is dit een geaggregeerde beveiligingsoplossing die zowel op het niveau van de operator (zowel thuis op WiFi, kabel als buitenshuis via 3G/4G) als operator-onafhankelijk (oplossing op het toestel) een optimale bescherming biedt aan de meest courante bedreigingen.


Dit waren de resultaten van de eerste etappe. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat deze gerust achter via panel@iminds.be, onderaan deze blogpost of via onze Facebook-groep.


Wat nu? 

We zijn ondertussen aan het puzzelen aan de Wegwijzer en willen deze graag eind december 2015, begin januari 2016 aan jullie voorstellen. We houden jullie op de hoogte!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s